På min beroendeframkallande Pinterest-sida dyker det upp massor av tips om hur man kan ”declutter”, dvs rensa ut, i sitt hem. Detta är symptomatiskt för vårt slit-och-släng samhälle, men också viktigt ur kemikaliesynpunkt. Städrutiner och damm spelar faktiskt en roll då vi vill giftminimera, eftersom dammpartiklar drar åt sig kemikalier som kan vara hormonstörande ämnen. Som vi alla vet finns det mest damm på golvet där småbarnen befinner sig och sätter saker och ting i munnen. Samtidigt gör mer grejer att det blir mera damm och mer svårstädat.
Även om vi ständigt jobbar på det i vårt hem, blir vi aldrig helt fria från kemikalier och plast. Efter att på pinterest ha hittat artiklar om hur jag kan minimera de stunder min tvååring kräver att få se på Mumin på youtube kommer jag in på ”Self-directed play”, typ självständig lek, och en massa tips på hur man kan engagera sin småtting utan att själv delta i leken. Det här är ytterst relevant för mig just nu eftersom jag har en tvååring och en tre-månaders hemma samtidigt. Jag bestämmer mig för att göra slag i saken och börja rensa i barnrummet, både för att göra det mera städvänligt och för att låta Elvar faktiskt se vilka leksaker han har. Vilka leksaker är lämpliga för hans ålder? Det finns några han är för stor för, några som han är för liten för ännu. Vilka leksaker leker han faktiskt med? Det finns favoriter, och dem som han dissar. Är leksakerna lättillgängliga för honom? Kan vi skapa en liten bokhylla som han själv kan nå och en ”parkeringsplats” för de leksaker som har hjul? På bilden kan ni se hur det ser ut mitt i processen. Jag rensar ut och bestämmer mig för att göra mig av med en del, medan jag sparar en del till Sindri, tills Elvar blir äldre eller bara för att ta fram vid ett annat tillfälle. Det här kan vara bra också när man t.ex. börjar plastbanta- man kan kanske inte göra sig av med alla mindre bra leksaker omedelbums, men vissa leksaker kan vara ”sällanleksaker” som kommer fram bara nu och då. En annan fördel kan vara att man hittar sina egna grejer, t.ex. nycklar, som gömts bland leksakerna!
Man kan också rensa ut sådant som egentligen inte är leksaker, som barnen ändå leker med. Leksaker är inom EU en hårdare reglerad produktgrupp än andra produktgrupper ur kemikaliesynpunkt, så man bör alltid fundera över vilket syfte prylen från början är skapad för.
Ändå finns det vissa saker som barn nog säkert kan leka med. För det räcker ju inte med att enbart rensa upp i lekrummet för att få ett självständigt lekande barn. Pinterest gav mig också förslag på artiklar med tips om tillfälliga leksaker, så vi skapade en riktig ”playstation” i köket – utgångna kaffebönor som kan grävas mellan olika burkar i rostfritt stål! Håller tvååringen sysselsatt medan jag lagar mat. Trots det får jag ändå avbryta skrivandet av denna blogg för att läsa ”Mumin får en vän” i kojan, men man bör ju hitta en balans mellan att vara en närvarande förälder och vara en effektiv sådan!
Naturligtvis behöver barn leksaker, så Askur & Embla tar in leksaker
i andra material än plast från bl.a. tyska Nictoys– kolla in leksakerna för både inne och ute!